Wszystko o lewatywie

W przypadku zdrowego przewodu pokarmowego, najczęstszą przyczyną wzdęć jest nieumiejętne odżywianie i niekorzystny styl życia. Ten artykuł mówi o zwalczaniu przyczyn dolegliwości i ziołowym wspomaganiu leczenia wzdęć. Sprawdź 8 skutecznych sposobów na wzdęcia i zapomnij o wstydliwym problemie!

W artykule nie znajdziesz „cudownych” recept w rodzaju – „jak w 5 minut pozbyć się wzdęć na całe życie”, bo takie nie istnieją.  Każdy organizm jest inny, dlatego wypróbuj na sobie różne z przedstawionych i uzasadnionych zmian. Może warto zrezygnować ze złych nawyków i odzyskać zdrowie – wybór należy do Ciebie.

 

1. DOKŁADNIE PRZEŻUWAJ POSIŁEK

Aby uniknąć wzdęć, musisz zadbać o właściwe trawienie. Trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej. Dużo racji ma powiedzenie, że pokarm dobrze pogryziony jest w połowie strawiony.
Rezerwuj na posiłek przynajmniej 20 minut i staraj się, żeby to co jesz, było zawsze dobrze pogryzione, przeżute, wymieszane ze śliną i dopiero połknięte. To ma być rzadka papka bez jakichkolwiek grudek. Natura dała nam czuły język, więc sprawdzaj co połykasz.
Sprawdziłem, że do momentu uzyskania wspomnianej papki z kęsa kanapki potrzeba od 30 do 50 przeżuć. Zawsze poświęcam temu sporo uwagi.
Im dłużej przeżuwasz, tym nasycisz się mniejszym posiłkiem i mniej zjesz. Chyba nie muszę mówić, że wtedy się chudnie.

 

2. NIE PRZEJADAJ SIĘ

„Jeśli wstałeś od stołu z uczuciem głodu – najadłeś się, jeśli czujesz, że się najadłeś przy stole – to znaczy, że się otrułeś” – Hipokrates

„Stado wie, kiedy ma wrócić do domu i wtedy schodzi z pastwiska. Natomiast głupiec nie zna rozmiaru swojego żołądka” – autor nieznany. (nikogo nie chciałem obrażać)

Przejadanie się utrudnia trawienie i powoduje gazy. Mało kto wie, ile powinno się jeść i jaka jest faktyczna objętość ludzkiego żołądka. Osoby regularnie przejadające się, rozepchały swoje żołądki do dużych rozmiarów. Jeśli organizm pochłania zbyt duże ilości pokarmu, to logicznie żołądek musi się powiększyć, aby to pomieścić. Człowiek taki czuje, że potrzebuje jeść więcej i więcej, a błędne koło (zwane nadwagą) zamyka się.

Jak jeść mniej?

W czasie posiłku przegryzaj dokładnie i jedz wolno, a nasycisz się mniejszą ilością. Jedz mniej – tyle aby czuć się lekko, energicznie, a nie być zapchanym i sennym (oznaka przejedzenia).
Skończ z ludowym myśleniem, bezmyślnie przekazywanym z babci na wnuka, mówiącym, że musisz dużo jeść aby być zdrowym. Jest właśnie przeciwnie. To obżarstwo prowadzi do chorób, zgodnie z poglądem starożytnego lekarza Hipokratesa. Spożywanie zdrowych pokarmów w nadmiernych ilościach też jest niezdrowe.

Jedz 4-5 mniejszych posiłków dziennie i nie przejadaj się do syta.

 

3. JEDZ TYLKO, KIEDY JESTEŚ GŁODNY

Jak rozpoznać zdrowy głód, a nie apetyt łasucha? W czasie naturalnego głodu zadowolisz się prostym posiłkiem i nie ma mowy o wymyślaniu skomplikowanych, ciężkostrawnych potraw. Żołądek jest pusty, a brzuch płaski. Chleb z masłem i pomidorem na pewno zasmakuje, choć to nie jest najbardziej odżywczy przykład.

Jeśli masz nadwagę, to potrzebę sięgnięcia do lodówki zahamujesz pijąc wodę, herbatę, soki lub cokolwiek innego.

Na koniec pamiętaj, że nie żyjesz aby jeść, tylko jesz aby żyć. Świat jest pełen innych, fajnych przyjemności.

 

4. PRAWIDŁOWO ŁĄCZ PRODUKTY. PODSTAWA!

Powszechnie łączy się pokarmy białkowe z węglowodanami podczas jednego posiłku. Straszny błąd. Zwróćmy uwagę, że dzikie zwierzęta nie szukają innego pokarmu po pożarciu ofiary i nasyceniu głodu. Ludzki organizm jest wynikiem ewolucji trwającej tysiące lat, genów nie da się oszukać. Nauka potwierdza słuszność żywienia rozdzielnego, ponieważ do strawienia każdej grupy produktów tworzących ów mieszankę, żołądek potrzebuje zupełnie innych enzymów trawiennych.
Niewłaściwe łączenie produktów powoduje powstawanie trucizn, z czasem osłabia aparat enzymatyczny, a ponieważ trawienie pokarmu jest regularnie utrudniane, to część pokarmów ma prawo gnić, lub przekształcać się w tłuszcz. Zjedzenie schabowego z ziemniakami zawsze spowoduje gazy.

wzdęcia gazy dieta

Grup zaznaczonych kolorem czerwonym nie powinieneś ze sobą łączyć w czasie jednego posiłku, natomiast każdą grupę czerwoną możesz łączyć z zieloną. Lepiej też nie jeść razem kilku produktów z danej grupy, np. chleba z kaszą.
W każdym zdrowym, naturalnym produkcie zbilansowane są białka, tłuszcze i węglowodany. Płatki śniadaniowe mają przewagę węglowodanów, ale zawierają też białka i tłuszcze.

 

5. ZREZYGNUJ Z PICIA MLEKA

Badania przeprowadzone wśród Polaków wykryły niedobór enzymu laktazy aż u 37% społeczeństwa. Enzym ten jest niezbędny, aby człowiek mógł strawić laktozę – zawartą w mleku. Bez niego mleko nie będzie do końca strawione. Powiedzmy sobie szczerze: picie mleka z naukowego punktu widzenia nigdy nie było uzasadnione. Żaden z dorosłych ssaków oprócz człowieka jego nie pije. Jeśli nie masz dość chęci na czytanie całych książek na temat szkód wywołanych przez mleko (powstało wiele), obejrzyj reportaż Uwaga TVN: „Cała prawda o nabiale”.
Sam nigdy nie przepadałem za smakiem mleka. Zauważyłem też, że mój organizm źle reaguje po jego wypiciu. Zaczynam mieć wzdęcia, czuję ciężar w brzuchu, słyszę odgłosy przelewania i kruczenia po wypiciu.
Obserwuj reakcje swojego organizmu. Czy nie występują dolegliwości jelitowe, wzdęcia, rozwolnienie, zaparcia, nasilenie bólu w kościach i stawach po wypiciu mleka?
Wapń w mleku możesz zastąpić zdrowymi zamiennikami – orzechy, kapusta, marchew, nasiona maku. Ewentualnie wybieraj mleko bez laktozy.

 

6. KORZYSTAJ Z ZIÓŁ

Zioła działają rozkurczowo, zabijają szkodliwe bakterie i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
Oprócz herbat, na rynku jest wiele przeróżnych leków ziołowych w innej postaci, np. olej z kopru włoskiego, ziołowe nalewki itp. Przede wszystkim czytaj skład. Żaden ludzki wymysł nie jest mądrzejszy od natury. Jedna tylko roślina działa na organizm wielokrotnie, na różny sposób i posiada sporo właściwości. Tak leczą się zwierzęta i tak leczył się człowiek od tysiącleci, dopóki nie nastała rewolucja przemysłowa i nie wymyślono marketingu.
Leki syntetyczne składają się z substancji dla organizmu będących ciałami obcymi. Jako produkty sztucznie wytworzone, są czystymi wzorami chemicznymi i substancjami czynnymi. Powodują skutki uboczne i są testowane na zwierzętach (szkoda gadać!).
Kminek
Ojciec Grande zaleca zjeść jedną łyżeczkę zmielonego kminku po ciężkostrawnym posiłku. Popijaj letnią wodą.
Mieszanki ziołowe
Gotowe mieszanki ziołowe są dobrym i szybkim rozwiązaniem. Produkty Herbapolu:

  • Gastrosan fix – zawiera zmiksowany rumianek, prawoślaz i miętę. Ma ciemny kolor i dobry smak (polecam z miodem).
    Producent zaleca picie do 5x dziennie.
    Mieszankę testowałem w trakcie lub po każdym posiłku ciężkostrawnym i okazała się skuteczna. Wzdęcia występowały sporadycznie.
  • Koper Włoski Fix – zawiera znany również farmaceutom, koper włoski. Herbata ma przyjemny zapach i jest smaczna.
    Producent zaleca picie 3x dziennie.
    W moim przypadku ziele podziałało.
  • Rumianek Fix – kolejne bardzo znane ziółko podawane osobno.
    Zaleca się pić 3-4 razy dziennie.
    Smaczny, pachnący i skuteczny na gazy.

 

Zioła wiatropędne

Najpopularniejsze zioła oznaczyłem pogrubioną czcionką. Możesz kupić leki złożone z części z nich, albo skomponować własną herbatkę na wzdęcia.

  • Koper włoski
  • Melisa lekarska
  • Mięta
  • Rumianek pospolity
  • Anyżek
  • Arcydzięgiel litwor
  • Biedrzeniec mniejszy
  • Bylica, piołun
  • Chmiel zwyczajny
  • Czosnek pospolity
  • Eukaliptus
  • Imbir lekarski
  • Kardamon właściwy
  • Kminek zwyczajny
  • Kozłek lekarski
  • Krwawnik pospolity (jako macerat)
  • Lawenda wąskolistna (jako napar)
  • Pietruszka zwyczajna
  • Pięciornik gęsi
  • Pomocnik baldaszkowy
  • Rzepik pospolity
  • Seler zwyczajny
  • Serdecznik pospolity
  • Szałwia lekarska
  • Tymianek właściwy

 

7. STOSUJ PRZYPRAWY

Przyprawy to podstawa smacznej kuchni. Na pewno ucieszy Cię fakt, że przyprawy wbrew obiegowym opiniom są ZDROWE ! Przecież przyprawy stosowane były od wieków. Dlaczego warto? Zioła wspomagają i przyspieszają procesy trawienia, działają zapobiegawczo przeciw wzdęciom.

Szczególnie pomocne są

  • Kminek
  • Bazylia
  • Seler
  • Cebula
  • Gorczyca (lub musztarda)
  • Pieprz
  • Cynamon

Jak stosować

Spożywaj przyprawy świeże lub suszone regularnie w umiarkowanych ilościach. Najsmaczniej dodawać je do posiłków. Sam dorzucam przyprawy w racjonalnych ilościach dla smaku potraw, aromatu, lepszego trawienia i zapobiegawczo przeciw gazom.

 

8. SPOŻYWAJ NIEZBĘDNE BAKTERIE, ORAZ POŻYTECZNE PRODUKTY

Bakterie bytują w naszych jelitach przez cały czas. Kiedy równowaga pomiędzy dobrymi, a złymi bakteriami jest zaburzona, wtedy także powstają gazy.
Poniższe produkty absorbują substancje lotne, mogą zmniejszać ilość tworzących się gazów i zapobiegać przykrym zapachom, oraz poprawiać formowanie stolca.

  • jogurty naturalne
  • kefiry
  • maślanka
  • otręby pszenne
  • sałata
  • pietruszka
  • szpinak
  • borówka brusznica
  • sok z borówki brusznicy

Jogurty, kefiry i maślanki mają ponadto dwa rodzaje pożytecznych bakterii – L. acidophilus i L. bifidus o właściwościach opisanych wyżej.
Można je kupić też osobno jako suplement diety, np. ACIDOPHILUS with PSYLLIUM, lub PROBIOBALANCE – droższy, ale posiada wiele rodzajów pożytecznych bakterii.

 

Jakim sposobem sam wyleczyłem wzdęcia?

Najważniejsze było przestawienie się na odżywianie rozdzielne. Całkowite przestawienie zajęło mi kilka miesięcy, ale efekty były widoczne już od początku po każdym niełączonym posiłku. Od tego czasu jem tylko na pusty żołądek, dokładnie przeżuwam, ograniczyłem mięso do minimum, nie opycham się i nie spożywam deserów po posiłku. Unikam picia napojów bezpośrednio po jedzeniu, w ogóle nie piję mleka i używam przypraw. W międzyczasie zacząłem uprawiać sport. Pozytywne zmiany żywieniowe wyleczyły i cały czas zapobiegają powstawaniu wzdęć. Dzięki wielomiesięcznym obserwacjom mam świadomość, co dokładnie powoduje gazy i unikam tego. Od czasu do czasu zdarza mi się również jeść niezdrowo, bo nie warto odmawiać sobie wszystkich przyjemności.

Pełna lista 18 sposobów na wzdęcia jest dołączona do e-booka „Uzdrawiająca Lewatywa”.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *